Μαρίνα Ψιλούτσικου – Ως πότε θα διαβάζω?

Os-pote-tha-diavazo-Psiloutsikou

Ως πότε θα διαβάζω; – εξώφυλλο βιβλίου

Ο εκδότης μου το κατατάσσει στα βιβλία οικογενειακής φροντίδας. Κάποια βιβλιοπωλεία το έχουν στις ενότητες «εκπαίδευση» ή «παιδικό-εφηβικό» βιβλίο. Άγια πράττουν και δεν θέλω να το ανατρέψω!! Θέλω να το εμπλουτίσω.

Για μένα το «Ως πότε θα διαβάζω» είναι βιβλίο φιλοσοφίας. Όχι με την βαρύγδουπη έννοια και γλώσσα που την έχουμε οι περισσότεροι στο μυαλό μας, αλλά με την έννοια μιας καινούριας πρότασης. Παρουσιάζει τη φιλοσοφία μου για τη μάθηση. Παρουσιάζει τον τρόπο, με τον οποίο πιστεύω ότι πρέπει να αντιμετωπίζουμε τη γνώση προκειμένου να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη, πιο ουσιαστική, πιο ενδιαφέρουσα και πιο χαρούμενη. Ξεμπροστιάζει –επιτρέψτε μου την έκφραση- τα ψέματα και τις προφάσεις, με τα οποία έχουμε θωρακίσει τον εαυτό μας απ’ τη χαρά και την απόλαυση, απ’ την ελευθερία και την ευθύνη που αυτή συνεπάγεται. Η «θωράκιση» αυτή μεταφέρεται πολλαπλασιασμένη από γενιά σε γενιά και ξεκινάει απ’ το σχολείο. Γι’ αυτό πιστεύω ότι αξίζει να διαβάσουν το βιβλίο και οι γονείς και οι δάσκαλοι, εκτός απ’ τους μαθητές.

Για μένα ο σκοπός και το δώρο της μόρφωσης είναι η δυνατότητα να αντιλαμβανόμαστε αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, να καταλαβαίνουμε πότε κάποιος μας κοροϊδεύει ή μας λέει ψέματα και πάνω απ’ όλα, να μη χρειαζόμαστε κανέναν για να μας πει τι να κάνουμε. Το δώρο της μόρφωσης είναι η κριτική σκέψη.

Τόσο μεγάλη και καθοριστική είναι η αξία της μόρφωσης και προφανώς δεν τη χρειάζονται μόνο οι μαθητές ή οι νέοι. Τη χρειάζονται περισσότερο οι γονείς, τη χρειάζονται ακόμα περισσότερο οι δάσκαλοι, τη χρειάζονται στον μέγιστο βαθμό όσοι λαμβάνουν αποφάσεις που επηρεάζουν τις ζωές άλλων, τη χρειαζόμαστε όλοι μας για να αποφασίζουμε για τη ζωή μας. Για μένα μόρφωση σημαίνει Ελευθερία. Αν αναζητάει κανείς ένα κίνητρο για να μορφωθεί και για να καλλιεργεί το μυαλό του όσο ζει, θα έλεγα να το κάνει για να ζήσει ελεύθερος.

Link: http://www.dioptra.gr/Vivlio/253/719/Os-pote-tha-diavazo/

Μαρίνα Ψιλούτσικου

Η Μαρίνα Ψιλούτσικου γεννήθηκε και κατοικεί στην Αθήνα. Έχει διδακτορικό στη Στρατηγική των Επιχειρήσεων και διδάσκει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Άρθρα της έχουν παρουσιαστεί σε διεθνή συνέδρια και περιοδικά καθώς και στον Τύπο. Διετέλεσε σύμβουλος στa Υπουργείa Ανάπτυξης, Τουριστικής Ανάπτυξης και Οικονομίας, από το 2006 έως το 2012. Ασχολείται με το Life Coaching σε επίπεδο στρατηγικής και λήψης αποφάσεων. Όραμά της είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους να διαχειριστούν την πολυπλοκότητα της σύγχρονης καθημερινότητας, να θέτουν στόχους συνειδητά και να τους επιδιώκουν με σχεδιασμό και συνέπεια. Για να νιώσουν πραγματικά ελεύθεροι και ασφαλείς. Γράφει στο Cool School (https://psiloutsikou.wordpress.com/) για θέματα εκπαίδευσης και στο Lifestrategy (https://lifestrategyblog.wordpress.com/) για θέματα στρατηγικής και λήψης αποφάσεων. Μέσα από το edx και το Coursera συνεχίζει τις σπουδές της στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου• έχει ήδη παρακολουθήσει επιτυχώς μαθήματα στο Harvard, στο MIT και στο Berkley. Τη συναντάτε: Στο facebook ως Marina Psiloutsikou, Στο twitter ως mpsilout, Στο Linkedin ως Marina Psiloutsikou. Eπικοινωνείτε μαζί της στο mpsilout@aueb.gr.

Leave a Reply