Compositions of Paraschos Maniatis

International Professional of the year - 2017-

International Professional of the year – 2017-

Top 100 Musicians -2017-

Top 100 Musicians -2017-

MOZART AWARD

The International Mozart Award – 2015

International Musician of the Year 2003

International Musician of the Year 2003

Outstanding People in the Arts today

Honorary Master of Arts, International Biographical Centre

Honorary Master of Arts by International Biographical Centre Of Cambridge

Top-100 Musicians of the World – 2005

MANIATIS HONOR

Gold Medal Greece – 2011

Top-100 Professionals of the World – 2012

CERTIFICATE OF AWARD

Certificate of Award

COMPOSITIONS OF PARASCHOS MANIATIS
ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ ΠΑΡΑΣΧΟΥ ΜΑΝΙΑΤΗ

Ερμηνεύει η ΣΟΦΙΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ

© & ℗ 1998

https://www.youtube.com/watch?v=yv7WLUuoTXs

https://www.youtube.com/watch?v=xF6UrJuyW5g

Συναυλία Παράσχου Μανιάτη στη Μυτιλήνη για την επέτειο των 100 χρόνων της απελευθέρωσης της Λέσβου από τους Τούρκους, 8 Νοεμβρίου 2012, διοργάνωση: Δήμος Λέσβου.

Αφιέρωμα στο TV-Μυτιλήνη: ΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΕΣ – Παράσχος Μανιάτης – 2 Φεβρουαρίου 2013

Κριτικές για το έργο “Αντίκοσμος”

Δεν υπάρχει αμφιβολία για τα κριτήρια όπως η “πρωτοτυπία” φτιάχνοντας μια νέα γλώσσα βρίσκοντας μια ασπίδα θεωριών από άλλα πεδία (όπως θεωρία των πιθανοτήτων ή Μαθηματικά κ.λπ). Η ομορφιά βρίσκεται ακριβώς εδώ στο ότι ο ακροατής δεν είναι υποχρεωμένος να τη βρει ανατρέχοντας σε κριτικές θεωρίες, ιστορία μουσικής κ. λπ., αλλά από τη δική του μουσική ευαισθησία και αρκεί να έχει μόνο μια κανονική μουσική ικανότητα.

21 Μαρτίου 1989
Boudewijn Buckink
Εθνική Βελγική Ραδιοφωνία

Ο συνθέτης εκφράζει κατά ένα μη προγραμματισμένο τρόπο μια ποικιλία μεταφυσικών εκβάσεων συμπεριλαμβα­νομένης και της τοποθέτησης της ανθρώπινης ύπαρξης στον κόσμο. Τα δώδεκα κομμάτια καλυπτουν ένα στυλ μουσικής κάτι μεταξύ Chopin και Ravel (σε μικρότερη κλίμακα) και ερμηνεύθηκαν από την Ερμιόνη Νόστου κατά ένα εκφραστικό τρόπο.

17 Απριλίου 1990
Ενωση Συνθετών Μουσικής Ορχηστικής Τζαζ
Νέα Υόρκη-Αμερική

Το αποτέλεσμα της περίεργης σύζευξης μουσικής και τεχνολογίας δεν είναι άψυχο, τεχνοκρατικό, αντικαλλιτεχνικό, όπως θα περίμενε κανείς, αλλά μελωδικό, καθαρά μουσικό, αν κρίνουμε από την πρώτη τέτοια σύνθεση του που κυκλοφόρησε πρόσφατα στην Αμερική, σε δίσκο μάλιστα κόμπακτ με τον Ελληνικό τίτλο “ΑΝΤΙΚΟΣΜΟΣ”.

24 Απριλίου 1989
Γιώργος Αγγελίδης
Εθνικός Κήρυκας, Νέα Υόρκη-Αμερική

Τα κομμάτια τούτα τα άκουσα με ευχαρίστηση και συνενώνουν κατά ένα εκλεκτικό τρόπο μια ποικιλία από διαφο­ρετικά στυλ. Επί πλέον των εθιμοτυπικών αρμονικών στοιχείων της Ελληνικής Μουσικής, ο συνθέτης χρησιμοποι­εί γλώσσα που φέρνει στη μνήμη μας τους συνθέτες Ravel. Bartok και Milhaud. Σέβομαι τη μουσικότητα, τη δεξιο­τεχνία και τις ενoρχηστρωτικές ικανότητες του συνθέτη.

2 Μαίου 1990
John Μ. Lee
Πρόεδρος της Σχολής Κάλων Τεχνών
του Truman State University, Kirksville-Αμερική

Κριτικές για το έργο “Τραγούδησέ μου”

H σύνθεση πραγμάτων, που μοιάζουν ασυμβίβαστα, είναι η καταγωγή και ο δρό­μος του Παράσχου Μανιάτη, ο οποίος κρατά από μία οικογένεια μουσικών της Μυτιλήνης. Εκεί στη Μυτιλήνη τους πρωτάκουσα να ψάλλουν την Πασχαλινή ακο­λουθία. Μνήμη και ήθος, συγκίνηση ελεγχόμενη από την αίσθηση του μέτρου είναι τα χαρακτηριστικά στοιχεία των τραγουδιών του, που ισορροπούν ανάμεσα σε ανα­φορά από το έντεχνο Νεοελληνικό μας ρεπερτόριο, τα νησιώτικα, αλλά και άλλες περιοχές της μουσικής τις οποίες κατέχει, γιατί είναι ο ίδιος γεμάτος μουσική. Με τη ζωή του και με τη δουλειά του ο Παράσχος Μανιάτης, γεφυρώνει το υποτίθεται ασυμβίβαστο μεταξύ των θετικών επιστημών, που υπηρετεί επάξια και της έκφρα­σης μέσα από τη γλώσσα της μουσικής. Όλα αυτά, όμως, χρειάζονται ίσως πολύ λίγο. Ακούστε, για παράδειγμα.. “ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΤΑΒΕΡΝΑΣ”, σε στίχους του Αργύρη Εφταλιώτη. Είναι ένα τραγούδι που έχει ποιότητα δύναμη και απλότητα όλα, δηλαδή, τα στοιχεία για να γίνει σουξέ”.

24/8/98
Πέπη Ρηγοπούλου
Τακτική  Καθηγήτρια Τμήματος  Ε.Μ.Μ.Ε. Πανεπιστημίου Αθηνών

Ο Παράσχος Μανιάτης επιτυγχάνει ένα μοναδικό συνδυασμό από εκφραστική ερμηνεία, ορχηστρικά ηχοχρώματα και ζωηρούς ρυθμούς, που δεν μπορούν να ακουσθούν σε ένα τέτοιο επίπεδο σε άλλες ηχογραφήσεις. Με αυτά τα τραγούδια δείχνει ότι είναι ένας προικισμένος συνθέτης για να γράφει αξέχαστες και εκφραστικές μελωδίες. Επίσης, δείχνει σε όλους εμάς μια ώριμη ενορχήστρωση, που επιφέρει έναι καινούργιο άκουσμα στην Ελληνική Μουσική.

18/8/98
Gregory R. Jones, Τακτικός  Καθηγητής Μουσικής
Τμήματος Καλών Τεχνών, Truman State University- Αμερικής

Η μουσική και τα τραγούδια του Παράσχου Μανιάτη μου χάρισαν στέρεες και λαμπερές εικόνες. Εικόνες με αίσθημα και βάθος που το περιεχόμενο τους ζει στο Αιγαίο, στα Palazzi της Τοσκάνης και στα σοκάκια των Βαλκανίων. Είναι τραγούδια της Μεγάλης Δυναστείας των Αποδήμων Ελλήνων, που ποτέ δεν ξεχνούν την Ελλάδα. Την ταξιδεύουν με τη μουσική της αγάπης. Γι’ αυτό και οι άλλοι λαοί την τραγουδάνε”.

18/8/98
+Δημήτρης Δεληγιάννης
Τακτικός  Καθηγητής, Σχολή Επιστημών του Ανθρώπου
Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Τα 14 Τραγούδια αυτά του Παράσχου Μανιάτη, είναι η επιβεβαίωση, ότι εξακολου­θεί να υπάρχει η «Ανοιξη στο Ελληνικό Τραγούδι».

9/8/98
+Σπύρος Νικολαΐδης
Μουσικός Οίκος Σ. & Μ. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ Ο.Ε.

 

Παράσχος Μανιάτης

Ο Παράσχος Μανιάτης είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων. (Γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1957). Καταρτισμένος συνθέτης, μουσικοδιδάσκαλος, κλασσικός κιθαριστής, ιεροψάλτης και μαέστρος. Γιος του θανόντος πρώην πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ναού Μυτιλήνης Θεόδωρου Χ. Μανιάτη, διετέλεσε μέλος των εκκλησιαστικών Χορωδιών των Μητροπόλεων Μυτιλήνης και Αθηνών. Επίσης, σπούδασε βυζαντινή μουσική πρώτα με τον πατέρα του, και κατόπιν με τον Σπ. Περιστέρη (Ωδείο Αθηνών: Πτυχίο 1985) και τον Σπύρο Ψάχο (Εθνικό Ωδείο: Δίπλωμα Μουσικοδιδασκάλου Βυζαντινής και Ευρωπαϊκής Μουσικής 1987), μουσικολογία (Πανεπιστήμιο Λουντ Σουηδίας: 1980-82), Bachelor’s degree in Music Theory/Composition από το Webster University-St.Louis-Αμερική το 1987. Είναι ιδρυτής και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Εταιρείας "Τέχνη Δίχως Όρια". (1992). Οι σπουδαιότερες συνθέσεις του: 5 Συμφωνίες (1983, 1984, 1985, 1989, 1991), 2 Κοντσέρτα για πιάνο και ορχ. (1981, 1982), Κοντσέρτο για σαξόφωνο και ορχ. δωματίου (1987), Κοντσέρτο για τρομπέτα και πιάνο (1990), η όπερα "Ελπίδα" σε λιμπρέτο Σπ. Κωσταγιόλα (1993), 2 Κουαρτέτα εγχόρδων (1987), 5 Σονάτες για πιάνο (1991), 50 κομμάτια για κιθάρα (1985-92), 200 ελλ. λαϊκά τραγούδια (1973-93), "Κομμάτι για 9" (νονέτο πνευστών, 1988), 6 κομμάτια για φλάουτο και κιθάρα (1988), "Τα δώρα των Μάγων" (κουιντέτο πνευστών, 1988), "Ακαδημαϊκό περιβάλλον" (για 8 τρομπέτες, 1990). Έγραψε επίσης, διάφορα έργα μουσικής δωματίου, έργα για πιάνο και για κιθάρα. Στους δίσκους του: "ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ" (1983, ηχογραφημένος στη Σουηδία), "ANTICOSMOS" (CD με 12 κομμάτια για πιάνο, ηχογρ. στις ΗΠΑ), "ΑΜΒΡΟΣΙΑ" (CD με 2 συμφωνικά έργα, ηχογραφημένα στις ΗΠΑ από τη Συμφωνική Ορχήστρα της Νέας Υόρκης), και “ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΕ ΜΟΥ” (14 κομμάτια έντεχνης μουσικής ηχογραφημένα από τη Συμφωνική Ορχήστρα της Σόφιας στη Βουλγαρία που διηύθυνε ο ίδιος). Έχει συνθέσει περίπου 500 τραγούδια έντεχνης Ελληνικής Μουσικής. Έργα του έχουν παιχθεί από ραδιοφωνίες περίπου 120 χωρών περιλαμβανομένου του Β’ και του Γ’ Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Έχει δώσει περίπου 100 συναυλίες με δικά του έργα σε Ελλάδα και εξωτερικό συμμετέχοντας σε μεγάλα μουσικά φεστιβάλ. Οι συναυλίες του στην Ελλάδα έχουν διοργανωθεί και επιχορηγηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού, το πρώην Υπουργείο Αιγαίου, τους κατά τόπους Δήμους και την πρώην Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού. Μεταξύ των διακρίσεών του στη μουσική περιλαμβάνεται η εξής από το International Biographical Center, Cambridge: “ΤΗΕ TOP 100 MUSICIANS”- 2005.

5 σχόλια

 1. ΜΑΚΗΣ ΤΟΥΡΟΥΚΗΣ

  ΠΑΤΡΑ 19 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

  Παράσχο,

  Σε ευχαριστώ που μελοποίησες τους στίχους μου και συμπεριέλαβες τα τραγούδια μας τόσο στους δίσκους σου όσο και στις συναυλίες σου. Με μεγάλη χαρά βλέπω τo ΑΣΠΡΟ- ΜΑΥΡΟ στην καταχώρηση του Πανεπιστημίου σου.

  Άκου τι νομίζω για σένα…..

  Είσαι σημείο του καιρού
  Κιθάρα φεγγαρίσια,
  Μια σιωπή παλικαριάς που σου μιλάει στα ίσια.
  Είσαι σημάδι άνοιξης στο σώμα του χειμώνα
  Και δάκρυα κατάνυξης στο μάτι του κυκλώνα.

  Θέλω κάθε φορά που συναντιώμαστε για να σου δείξω την καινούργια μου στιχουργική δουλειά να είσαι ο ίδιος, όπως την πρώτη φορά που σε γνώρισα.

  Δυστυχώς η κοινωνία βαρέθηκε τα ΔΗΘΕΝ και τους ΔΗΘΕΝ.

  Καλές επιτυχίες σου εύχομαι.

  Μάκης Τουρούκης
  Διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών
  Κρατικό Πανεπιστήμιο Μόσχας-Λομονόσωφ

 2. ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΤΙΣΟΓΛΟΥ

  Είναι χαρά και ευτυχία να βλέπεις ανθρώπους να συνδιαζουν επιστημονικές γνώσεις με την μαγεία του πολιτισμού ο κύριος Μανιάτης είναι ένας τέτοιος άνθρωπος,είναι χαρά μου που σας εχω καθηγητή,η Ελλάδα σας χρειάζεται.Επίσης μας δείχνετε ότι όσες δυσκολίες και αν βρείτε τις αντιμετωπίζεται με περισσό θάρρος.Η ΠΑΝΑΓΊΑ να είναι δίπλα σας. ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΤΙΣΟΓΛΟΥ

 3. Καλίακουδας Παύλος

  Είσαστε η λαμπρή εξαίρεση του κανόνα των νόμων που επιβάλλει η ειδίκευση και η εξειδίκευση ανά τομέα.Είναι πολύ σημαντικό να είναι κανείς δάσκαλος καλλιτέχνης μηχανικός αλλά και ταυτόχρονα να βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος με την τεχνολογία.Ο ορισμός του “ανθρωπισμού” αντικατοπτρίζεται στο χαρακτήρα σας και υπογράφεται από τις πράξεις και τα επιτεύγματα σας.Τέλος το πιο σημαντικό απ όλα είναι έχεις την ευκαιρία να τον γνωρίσεις αυτή την λαμπρή προσωπικότητα και να γίνει δέκτης των γνώσεων του.
  Σας εύχομαι ολόψυχα να συνεχίσετε να φέρετε εις πέρας το περίτεχνο πάντρεμα επιστήμης και τέχνης.

 4. Μανουσακης Χαραλαμπος

  ΤΙΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΜΦΟΙΤΗΤΗ ΚΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΚΑΛΙΑΚΟΥΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΞΙΟΛΟΓΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΣΑΣ,ΤΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΔΑΜΑΝΤΙΝΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΣΑΣ ΗΡΘΕ ΝΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ…ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΤΥΧΕΡΟΣ ΠΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΜΟΥ ΑΠ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΙΧΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΝΑ ΕΡΘΩ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΕΝΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΑΝΘΡΩΠΟ ΟΠΩΣ ΕΣΕΙΣ…ΟΙ ΕΥΧΕΣ ΜΟΥ ΘΑ ΣΑΣ ΣΥΝΤΡΟΦΕΥΟΥΝ ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΔΙΑΒΕΙΤΕ!

 5. Λιούγκου Ελεάνα

  Πολυτάλαντος και πολυδιάστατος χαρακτήρας με συνεχή αναζήτηση για νέα και καινοτόμα πράγματα. Στο πρόσωπό του αντικατοπτρίζεται η πραότητα αφού καταφέρνει και συνδυάζει με αρμονία επιστήμη και τέχνη.Μοναδικός στο είδος του σε κάθε τομέα που έχει καταπιαστεί. Ο κ.Μανιάτησς με σθένος και ευλάβεια ακολουθεί το έργο του και αυτό αποδεικνύεται από τις παγκόσμιες διακρίσεις του.
  Συνεχίστε να αποτελείται πρότυπο μίμησης για πολλούς!

Leave a Reply